Centrum Makrobiotyczne

Jolanta Łępicka  - Dietetyk- specjalistka kuchni makrobiotycznej

Moja przygoda z makrobiotyką rozpoczęła się wiele lat temu. Przyczyną, która skłoniła mnie do propagowania zdrowego stylu życia, było przekonanie, że nasze zdrowie nie jest kwestią szczęścia, tylko własnego i świadomie dokonanego wyboru. Przekazywanie tej prawdy stało się bardzo istotne w mojej praktyce.

Jestem dyplomowaną dietetyczką i specjalistką od makrobiotyki. Prowadzę lekcje gotowania i udzielam konsultacji dietetycznych, których zadaniem jest przede wszystkim profilaktyka. W swojej praktyce poznałam wiele dróg i sposobów dbania o zdrowie. Moją własną drogą stała się jednak makrobiotyka. Tajniki tej diety zgłębiłam pod okiem wielu wspaniałych nauczycieli. Naukę rozpoczęłam w Ośrodku Edukacji Makrobiotycznej we Wrocławiu, a kontynuowałam w Kushi Institute w Holandii, gdzie byłam studentką szkoły Art of Life. Miałam szczęście uczyć się od najlepszych. Bożena Ryszawska-Grzeszczak, Bożena Schleicher, Adelbert i Wieke Nelissen, Philip Janetta, Alex Jack, Michio Kushi – to osoby, dzięki którym zyskałam bardzo cenną wiedzę i – przede wszystkim – wspaniałą przygodę.

Zdobytą dzięki nim wiedzą staram się jak najlepiej dzielić z innymi. Właśnie dlatego od lat organizuję kursy, warsztaty i seminaria makrobiotyczne z najlepszymi nauczycielami z polski i z zagranicy. Wspaniałym uzupełnieniem mojej działalności stało się również założenie pierwszego w Szczecinie sklepu z żywnością makrobiotyczną Wakame i Centrum Makrobiotycznego. Współpracowałam  (i współpracuję ), z pismami Zielona Arka, Drzewo Życia, Ecostyl i Kurier Szczeciński gdzie zamieszczane były moje artykuły dotyczące zdrowego stylu życia i odżywiania oraz z TVP Szczecin. Jestem współautorką książki „ Makrobiotyka w zgodzie z naturą”  która napisała Joanna Pawłowicz.

Zapraszam na kursy i lekcje gotowania kuchni makrobiotycznej,  wiem z doświadczenia, że tylko praktyka czyni mistrza. I żeby odczuć pozytywne zmiany,  trzeba nauczyć zacząć od podstaw - czyli od talerza.

www.jolantalepicka.pl

FB – Centrum Makrobiotyczne Szczecin