Ośrodek terapii i psychoedukacji

Terapia indywidualna jest przeznaczona dla osób chcących samodzielnie, ale w bezpiecznych warunkach i przy wsparciu specjalisty, rozwiązać swoje problemy i uporać się ze swoimi trudnościami. Często nasze problemy wynikają z relacji z bliskimi, czasami to problemy wynikające z niemożności zrealizowania swoich marzeń, planów. A czasami to wielki ból, pozostałość naszego dzieciństwa, które odcisnęło piętno na naszej psychice. To także zmiany o podłożu psychicznym albo ogromny stres i lęk o siebie i bliskich sprawiają, że sami nie dajemy rady i potrzebujemy pomocy.

Psychoterapia daje możliwość poznania siebie, swoich lęków, ograniczeń oraz umożliwia przyjrzenie się, w jaki sposób komunikujemy swoje uczucia, pragnienia, oczekiwania. Daje możliwość znalezienia dróg wyjścia z kryzysu i poradzenia sobie z największymi nawet lękami i własnymi ograniczeniami.

Psychoedukacja

Marek Pietrasik – 502 488 159

Psychoedukacja jest umacniającym treningiem pacjenta, którego celem jest promowanie świadomości i postawy proaktywnej, dostarczanie narzędzi do obchodzenia się, radzenia sobie i życia z przewlekłą chorobą i zmianą zachowań oraz nastawień związanych z chorobą. Psychoedukacja zamienia winę na odpowiedzialność, bezradność na proaktywną troskę, a zaprzeczanie na świadomość.

Obecnie uważa się, iż psychoedukacja stanowi podstawową interwencję terapeutyczną w nowoczesnym leczeniu wszystkich zaburzeń psychicznych, ze szczególnym uwzględnieniem tych najcięższych, przebiegających przewlekle, często nawracających (np. depresja, schizofrenia, zaburzenie afektywne dwubiegunowe, zaburzenia lękowe, a ostatnio także – anoreksja i inne zaburzenia odżywania).

Terapie Naturalne

Joanna Dziumienko – 606 70 26 26

1. Sesje terapeutyczne z zastosowaniem hipnozy.

HIPNOZA - Twoja uwaga jest maksymalnie skierowana do wewnątrz, a jednocześnie masz kontrolę nad sobą i tym co się dzieje wokół. W hipnozie możemy komunikować się ze wszystkimi swoimi zasobami, informacjami nabytymi, Informacjami które kiedyś do nas dotarły, a których często nawet nie zarejestrowaliśmy na poziomie świadomości. W tym stanie możemy dotrzeć do najmądrzejszej części, którą niektórzy nazywają duszą, podświadomością lub wyższym Ja. Świadomość na tym poziomie ma umiejętność wyszukiwania rozwiązań problemu i wybiera rozwiązanie najlepsze dla danej osoby. W tym stanie mogą zostać uruchomione procesy uzdrawiania ciała i duszy. Podczas sesji nie stosuję sugestii ani kotwic, całą pracę nad sobą wykonuje klient. Sesja trwa od 1,5 do 3 h.

2. Sesje oddechu biodynamicznego / uwalnianie traumy z ciała.

BioDynamiczny Oddech i Uwalnianie Traumy - jest to praca z poziomu oddechu. Metoda wykorzystuje wiele nowych elementów pracy z ciałem i jest nowym podejściem do uwalniania traumy wykorzystując oddech z innowacyjnymi świadomymi ruchami, technikami dotyku, technikami uwalniania emocji bez wchodzenia w katharsis. Założeniem metody jest rozbrojenie warstw zbroi ciała w połączeniu wszystkich technik w bezpiecznym i przyjaznym środowisku, tworząc zintegrowany przepływ prowadzący do uwolnienia ograniczonych struktur fizycznych i mentalnych długo trzymanych traum w ciele. Sesja trwa około 1,5h.

3. Świadoma praca z ciałem - medytacje aktywne Osho

Ruch i taniec to najlepszy sposób, aby uspokoić rozbiegany umysł przenieść uwagę do wewnątrz i oddać się relaksującej przyjemności medytowania. Medytacja aktywna jest bardzo skuteczną praktyką dla wszystkich, którzy poszukują wolności i wewnętrznej harmonii.

JEST PRZEZNACZONA DLA KAŻDEGO, nie trzeba mieć wcześniejszych doświadczeń medytacyjnych.

Medytacje aktywne inspirowane sztukami medytacji z całego świata zostały dostosowane do potrzeb współczesnego człowieka, łączy korzyści tradycyjnej medytacji z ruchem, dźwiękiem i tańcem. To forma pracy z ciałem, oddechem, emocjami i umysłem. Od klasycznych medytacji różnią się tym, że posiadają aktywną część, która pozwala uwolnić napięcia poprzez ruch taniec, oddech, wirowanie, śmiech, płacz lub krzyk. Pozwala odreagować nagromadzone w ciele napięcia, uwolnić zablokowane emocje, odnaleźć spokój i spontaniczność.
Każda medytacja zawiera muzykę, która została specjalnie dobrana do określonego rodzaju medytacji.

Psychoterapia behawioralno poznawcza dla dzieci i młodzieży

Ewelina Murawska – 730 791 437

Zajmuje się psychoterapią dzieci, młodzieży i dorosłych w oparciu o nurt poznawczo-behawioralny.
Specjalizuję się w pracy z trudnościami związanymi z nadmiernym lękiem, stresem, trudnościami w relacjach oraz zaburzeniami nastroju. Pracuję również z osobami, które z różnych powodów chcą nadać swojemu życiu lepszą jakość. Chcą poczuć większą satysfakcję płynącą z różnych sfer własnego życia.

Jestem dyplomowanym psychologiem, ukończyłam 4-letni akredytowany kurs psychoterapii poznawczo-behawioralnej w szkole CBT w Warszawie, obecnie jestem w trakcie uzyskiwania certyfikatu psychoterapeuty poznawczo-behawioralnego Polskiego Towarzystwa Psychoterapii Poznawczo Behawioralnej (PTTPB). Regularnie podnoszę swoje kompetencje  uczestnicząc w szkoleniach i konferencjach.

Trening Zastępowania Agresji ART.

Magdalena Supstych

– psychoterapeuta, socjolog, doradca psychospołeczny, praktyk Treningu Zastępowania Agresji

Ukończyłam Instytut Socjologii i Psychologii Uniwersytetu Szczecińskiego jak również Studia Podyplomowe z zakresu pedagogiki oraz ukończyłam kurs Psychoterapii Systemowej indywidualnej i rodzin w WTTS w Poznaniu, obecnie dalej kształcę się w zakresie psychoterapii. Otrzymałam również uprawnienia Praktyka Treningu Zastępowania Agresji ART kończąc specjalistyczny kurs w Instytucie Amity ART w Warszawie. Zajmuje się problematyką nieśmiałości, sztuką komunikacji oraz pedagogiką rodziny. Posiadam doświadczenie zawodowe jako asystent rodziny, wychowawca specjalistycznej placówki wsparcia dziennego, terapeuta prowadzący grupę wsparcia, terapeuta w zespole wsparcia środowiskowego i nauczyciel. W pracy z drugim człowiekiem wyznaje zasadę, że rozwiązanie problemu tkwi w nim - trzeba tylko mu pomóc je odnaleźć i uwierzyć we własne możliwości, a przede wszystkim w to, że w każdym człowieku kryją się pokłady dobra.

Terapia systemowa podchodzi do człowieka jako systemu powiązanego relacjami, zmiana jednego elementu, powoduje zmiany w pozostałych, co sprawia, że cały system zaczyna inaczej funkcjonować. W pracy z klientem chodzi o to, aby wybrać to, co dla niego użyteczne. Terapeuta, z ciekawością ma wysłuchać historii klienta, pomagając mu poprzez szereg pomocnych pytań oraz zadań zmienić spojrzenie na swoją opowieść. Terapeuta pomaga wydobyć mocne strony i umiejętności klienta, dzięki czemu odzyskuje on poczucie wpływu na siebie i swoje życie.

Dla mnie dobra terapia musi łączyć wiedzę z empatią i szacunkiem do drugiego człowieka, tylko wtedy można znaleźć wspólną płaszczyznę porozumienia.